Ammestillinger

Copenhagen Baby er din IBCLC certificerede ammevejleder i København og omegn.

Grundlæggende om ammestillinger

Ammestillinger spiller en afgørende rolle for en vellykket ammeoplevelse for både mor og barn. 

Korrekt amning sikrer både, at baby får nemmest adgang til din gode mælk, på den mest effektive måde, samtidig hjælper det også med at forebygge almindelige ammeproblemer såsom smerter og brystbetændelse. 

At kende til de forskellige ammestillinger og hvordan man korrekt anvender dem, er derfor essentielt. 

Der findes ikke én ammestilling der er den bedste for alle. Men der findes helt sikkert ammestillinger der er mest hensigtsmæssige for lige netop dig og dit barn.

Læs med herunder hvor vi udforsker de mest populære og effektive stillinger, giver tips til bedre ammeteknik, og adressere nogle af de typiske udfordringer, du måske står overfor. 

Den rette information kan gøre en verden til forskel og sikre en behagelig ammeperiode for dig og din baby.

Mother with baby during breastfeeding

De mest populære ammestillinger

Ammestillinger kan varieres for at opfylde både mor og barns individuelle behov og præferencer. Her følger en beskrivelse af nogle af de mest populære ammestillinger, hver med sine egne unikke fordele, som kan gøre ammeoplevelsen både mere komfortabel og effektiv.

Tilbagelænet ammestilling: Ofte kaldet ‘laid back ammestilling’, er en ideel stilling til mere afslappede ammestunder. Mor og barn ligger komfortabelt mave mod mave, hvilket giver barnet gode betingelser for selv at søge og finde mors bryst. Tilbagelænet amning er derfor også ideel til at ”starte forfra” hvis I har udfordringer med amningen.

Krydsstilling: Tilpasset til de helt smås behov, sikrer denne stilling en god start for nyfødte ved at støtte babyens hoved og ryg korrekt, mens mor holder barnet tæt og trygt.

Klassisk ammestilling: Er den mest traditionelle og ofte brugte ammestilling. Mor sidder oprejst med barnet i armene, som støttes af en ammepude eller lignende. Det er en universal stilling, der passer til de fleste situationer. Det er dog ikke altid den nemmeste stilling når baby er nyfødt.

Tvillingestilling: Tvillinge-stillingen er b.la. en god stilling til tvillinger, sen-præmature babyer samt mødre der har født ved kejsersnit. For tvillingemødre gør stillingen det muligt at amme begge børn samtidigt, hvilket sparer tid og sikrer en synkron rytme mellem børnene. Denne stilling kræver at baby er lejret hensigtmæssigt på en passende ammepude eller anden opsats, men kan være en game-changer.

Sideliggende ammestilling: En afslappende og aflastende stilling for en træt mor med evt. bristninger efter fødslen. Denne stilling kræver dog ofte en del øvelse, da det det kan være svært for mor at se og støtte baby nok under amningen.

Hver af disse ammestillinger har sine egne fordele, afhængigt af både mor og barns fysiske tilstand og præferencer. Ved at klikke på de enkelte links kan du dykke ned i hver ammestilling og finde den, der passer bedst til dine behov.

Har du nogle spørgsmål?

Du er formentlig på vej ind i en ny verden, eller forholds ny i den. 

Det er forventeligt at du har mange spørgsmål, og det kan sagtens være at jeg kan hjælpe med nogle af dine spørgsmål eller bekymringer.

Teknikker til korrekt amning

For at sikre en vellykket og smertefri ammeoplevelse er det essentielt at mestre nogle grundlæggende teknikker. En af de vigtigste faktorer er korrekt sutteteknik, hvor babyen får godt fat om hele brystvorten og ikke kun spidsen. 

En god måde at sikre at baby har et godt greb om brystet er at hagen er placeret dybt i mors bryst, samtidig med at næsen er fri. Dette hjælper med at minimere smerter og sikrer, at babyen får nok mælk.

Det er også vigtigt at justere barnets position således, at hovedet, nakken og ryggen er i en lige linje. Det vil fremme en mere effektiv amning og forebygge fordøjelsesproblemer. 

En god måde at sikre korrekt position på er at holde barnet tæt ind til kroppen, så babyens mave rører ved din og babyens næse er vendt mod brystvorten.

Hvis du oplever vedvarende smerter eller har problemer med amning, kan professionel ammevejledning være til stor hjælp. En IBCLC ammekonsulent kan tilbyde personlig rådgivning og teknikker, der er skræddersyet til netop dit og dit barns behov. Book din personlige ammevejledning her for at få den optimale vejledning og støtte, du fortjener.

Almindelige udfordringer og løsninger

Under amning kan mødre støde på forskellige udfordringer såsom smerter, brystbetændelse og lav mælkeproduktion. Disse problemer kan ofte afhjælpes ved korrekt sutteteknik og justering af ammestillingen. Hvis smerterne fortsætter, kan det være en indikation på, at teknikken skal justeres. Brystbetændelse kræver hurtig handling, ofte med bl.a. lymfedrænage og optimering af tømning af brystet. 

 Ved lav mælkeproduktion kan hyppigere amning hjælpe med at stimulere produktionen. For yderligere hjælp og personlig vejledning, overvej at konsultere en IBCLC ammekonsulent, som kan tilbyde tilpasset rådgivning og støtte.

Vigtigheden af at finde sig godt til rette.

At finde den rette ammestilling er ikke blot et spørgsmål om teknik, men også om at både mor og barn befinder sig godt i den valgte stilling. Det er vigtigt at finde den eller de ammestillinger der føles mest naturlige og behagelige. Dette kan indebære justeringer i sidde- eller liggestillinger, brug af ammepuder for støtte, eller endda at skifte stillinger under amningen for at undgå ubehag. Tag derfor gerne udgangspunkt i at få sat dig eller lagt dig godt til rette, før du lægger baby til brystet. Husk, det der virker for én, virker ikke nødvendigvis for alle. Lyt til din krop og tilpas amningen, så den passer bedst til dine behov og din babys trivsel.

Privat ammevejledning

Udfyld nedenstående, og jeg kontakter dig hurtigst muligt.